New Zeeland

Kiwi tulips


Kiwitulips is een onderdeel van Schouten tulips wat gevestigd is in New Zeeland. Aan de andere kant van de wereld, verder kun je het niet zoeken. We telen daar bollen omdat de seizoenen precies contra lopen met de seizoenen in Nederland. Het klimaat is vriendelijk, lijkt op de seizoenen hier en maakt dus bepaalde gedeeltes in New Zeeland heel geschikt voor de bollenteelt.

Het doel
Met welk doel zijn we gestart in New Zeeland. De vraag naar tulpen is groot. We hebben binnen ons bedrijf Schouten tulips alles op de rit om veel tulpen te verwerken. Aangezien de tulp een seizoensprodukt is en de seizoenen nodig heeft om tot volle ontwikkeling te komen zijn we opzoek naar nieuwe mogelijkheden om het seizoen te verlengen. Dat kan al via de tulpen geteeld in Frankrijk, of tulpen geteeld onder plastic, of tulpen in het ijs te bewaren. Daar in New Zeeland de seizoenen contra die van Nederland zijn geeft dat ons de mogelijkheid om als het hier winter is en daar zomer, bollen te telen en te oogsten in de seizoenen dat dat in Nederland niet gebeurt. Het doel is, het jaar rond tulpen te kunnen broeien en afleveren aan de klant.

De tijdlijn in New Zeeland
- Mei: de bollen worden geplant op het land, in netten net als in Nederland
- April-augustus: tulpen in winter rust. Daarna de groei periode op het land
- September: de tulpen komen bovengronds, tijd om te starten met selecteren. De virussen worden er uitgezocht om de soorten zo zuiver mogelijk te houden. Daarna kan er gekopt worden
- December-januari: de bollen zijn rijp genoeg om gerooid te worden. De bollen worden uit de grond gehaald en naar de schuur in Gore gebracht.
- Januari-februari: de gerooide bollen moeten gepeld en geteld worden. Om een mooi export product neer te zetten.
- Maart: het klaar maken van de export, terug naar Nederland met zeecontainers, maar ook voor de export naar Amerika en andere landen.

New Zeeland

De uitdaging


We streven naar een succesvolle onderneming en blijven hiervoor investeren in ons proces en assortiment.

Zaken doen aan de andere kant van de wereld in per definitie een uitdaging. Samen met Bert van der Gulik zijn we gestart met dit avontuur. Er zijn al verschillende samenwerkingsverbanden geweest en weer aangepast. Steeds opzoek naar de ideale samenwerking om zo efficiënt en effectief mogelijk te werk te gaan. Boy Schouten is voor als nog de vaste man in het New Zeeland gebeuren, 7 jaar achtereen is Boy in de oogst periode van december tot maart in New Zeeland om de zaken zo goed mogelijk te behartigen. Op dit moment telen we met Kiwi tulips op contract voor Pronk bloembollen en Borst Bloembollen naast de bollen die we telen voor Schouten tulips. Bij elkaar telen we op dit moment zo’n 90 HA bollen, waarvan er 11 miljoen voor eigen broeiseizoen wordt gebruikt en 10 miljoen via de export zijn weg vindt. Gelukkig hebben we al een aantal jaren een paar vaste mensen die mee gaan naar New Zeeland voor het rooien en planten. De Nederlandse ervaring is essentieel om daar een goed product neer te kunnen zetten. Verdere medewerkers komen voor een groot deel uit Gore, de stad waar het bedrijf is gevestigd, voor het pellen en verwerken van de bollen. Echter ieder jaar zijn er vele Nederlandse jongens die deze uitdaging met ons willen aangaan, en deze oogst periode gebruiken als buitenlandse stage of als buitenlandse ervaring voor zichzelf. Vaak in combinatie met een reis om wat van het prachtige land te kunnen zien. Voor ons is het heel fijn om daar met deze Nederlandse jongens te werken. Is het iets voor jou, schroom dan niet om contact op te nemen, we kunnen altijd in gesprek gaan om te kijken naar de mogelijkheden.

Jullie kunnen ons online vinden

Bekijk ons social media kanaal