Biologische bollen

Eko-Flora


Eko Flora is de biologische tak van ons bedrijf. Tijdens de productie en groei van de biologische bollen en tulpen worden geen gangbare bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar biologische producten en moeten de tulpen op ‘schone grond’ staan. De ontwikkelingen van afgelopen decennia maken ons steeds meer bewust van de verantwoording die we hebben over ons leefklimaat, de grondstoffen, de aarde. Het verantwoord omgaan met je leven en gezondheid maken dat mensen steeds bewuster worden van hetgeen ze eten maar ook wat ze consumeren in de ruimste zin van het woord. Wij als kwekerij kunnen niet achterblijven bij deze ontwikkelingen.

Het plan
Het biologisch telen van bollen op ‘schone grond’ zonder het gebruik van reguliere gewasbeschermingsmiddelen maar met biologische producten. Om vervolgens de bloem biologisch te broeien en te vermarkten.

Ontstaan
Ruim 15 jaar geleden, 2005 zijn we gestart met het biologisch telen van bollen. Om te onderzoeken of het kon, waar is biologische grond beschikbaar om op te telen, wat voor problemen gaan we tegen komen.. Hoewel er heel wat hobbels te nemen zijn, waren we zelf verrast door de kwaliteit van de bollen en bloemen. Dat gaf genoeg inspiratie om het verder op te pakken en uit te breidden. De samenwerking met de toen nog weinige biologische collega’s werd gezocht. Bio-flora werd opgericht, een samenwerkingsverband om de krachten te bundelen. Helaas bleef deze niet bestaan. Het was nog te vroeg, er was te weinig draagkracht. De regelgeving rondom de biologische teelt is heel strikt. Tijdelijke dispensatie gaf ons de mogelijkheid de biologische bollen te verwerken in de bestaande schuur van Schouten Tulips. Dit is voor langere duur niet toegestaan en is de locatie op de Dirk Bijvoetweg 20 gekocht.

Eko-Flora
De naam voor ons biologische product was geregistreerd. Nu was er ook een geschikte plek in Oostwoud gevonden. Een schuur met een kas waar de tulpen gedurende de winter geteeld en verwerkt kunnen worden. Omdat tulpenbollen maar een seizoen op een perceel land geteeld kunnen worden moet je ieder jaar opzoek naar vers biologisch ‘schoonland’. Een jaarlijks terug kerende uitdaging. Rondom natuurgebieden kun je het vinden, problemen met de afwatering maakte dat we daar weer vertrokken. Op dit moment hebben we biologische grond gevonden in de polder waar we samen werken met een biologische agrariër en zo de vruchtwissel kunnen toepassen. We telen op dit moment 12 hectare bio-bollen en broeien er jaarlijks 4 miljoen.

Bio tulpen
Dan de rapportage en administratie, om te voldoen aan de eisen van de Skal certificering. Iets wat in de agrarische wereld niet altijd prioriteit 1 is, was iets waar een weg in gevonden moest worden. De techniek van tegenwoordig is een handig hulpmiddel. Voor de afzet hebben we een vaste partner gevonden in Zann, een groothandel voor biologische producten. De samenwerking verloopt heel prettig. Voor ons als kweker is het heel fijn dat de marketing bij dit bedrijf neergelegd kan worden.

Eko-Flora

Voortgang


Hoewel de vraag ieder jaar stijgt naar biologisch geteelde bollen en bloemen blijft het lastig om een goed verdien model te hebben. Het biologisch telen is bewerkelijk vraag veel tijd en aandacht. Personele kosten lopen snel op bij het handmatig werken. Ook het vinden van medewerkers is een uitdaging. Die gelooft in de ontwikkelingen in de biologische teelt. We zien veel initiatieven rondom ons heen ontstaan. Zo worden onze bloemen ingepakt in biologisch papier voor zien van informatie, voor een stukje beleving bij de consument.

Om de kosten te drukken zijn we heel blij met de afnemers die we gevonden hebben in een onverwachte hoek. In de consumptie. Het blijkt dat er vraag is naar biologische bollen voor de verwerking in exclusieve gerechten in nog exclusievere restaurants. We leveren al verschillende jaren aan deze restaurants. Ook wordt er van de bollen Wodka gestookt. Dutch tulip Vodka, er gaat een wereld voor ons open. Heel interessant om te zien hoe er in andere branches wordt gewerkt met producten en promoties. Daar kunnen we in de agrarisch sector nog wat van leren.

We geloven in het concept van Eko-Flora, er liggen naast de tulpen nog vele kansen aangezien het land rondom de schuur inmiddels ook het certificaat biologisch heeft en leent zich uitstekend voor het telen van andere biologisch zomerbloemen. Het is een ontwikkeling die niet meer weg te denken is in de wens om steeds groener bezig te zijn.

Is je interesse gewekt of heb je vragen over Eko-flora kun je een bericht sturen via het contactformulier.

Jullie kunnen ons online vinden

Bekijk ons social media kanaal